Kolaylı Ekspertiz

  • ve No ile dosyanız durumunu takip edebilirsiniz!

Sigorta

Sigorta, Latince “güvence” anlamına gelen “sicurta” kelimesinden gelir. Rizikolara karsı kişinin güvenlik gereksinimi duymasının bir sonucudur. Kişi var olduğu sürece kendini, tehdit eden rizikolara karsı koruma zorunluluğu hissedecektir. Sigorta, aynı rizikonun tehdidi altında bulunan bir topluluğun bir araya gelerek doğabilecek hasarlara birlikte karsı koymasıdır. Aynı riziko tehdidi altında bulunan kişiler ancak bir organizasyon aracılığıyla bir araya getirilebilir. Bu organizasyon sigortadır.

Sigorta, en basit anlamda, ileride meydana gelme olasılığı bulunan tehlikeden doğacak zararın giderilmesinin, önceden yapılan ödemeler (prim) karşılığında güvence altına alınmasıdır. T.T.K.’nın 1263. maddesi sigortayı; “Sigorta bir akittir ki, bununla sigortacı bir prim karşılığında diğer bir kimsenin para ile ölçülebilir bir menfaatini helale uğratan bir tehlikenin meydana gelmesi halinde tazminat vermeyi yahut bir veya birkaç kimsenin hayat müddetleri sebebiyle veya hayatlarında meydana gelen belli bir takım hadiseler dolayısı ile bir para ödemeyi veya sair edalarda bulunmayı üzerine alır.” şeklinde tanımlanmıştır.

Sigorta işletmeleri uzmanlık alanları içine giren riskleri yüklenen kuruluşlardır. Bu riskler gerçekleştiğinde telafisi çok güç olan ya da hiç mümkün olmayan ekonomik çöküntülere ve kayıplara neden olmaktadırlar. Sigorta işletmeleri için ödenen tazminatlar sigorta şirketlerinin en büyük maliyet kalemini oluşturmakta, aynı zamanda şirketlerin finansman yapılarını da etkilemektedir. Risklerin gerçekleşmesi ile oluşan hasarlar ekonomik kayıplara neden olmakta, sigorta işletmelerinin fon yaratma ve ekonomik kayıpları en kısa sürede yerine koyması sonucunda gerçekleşen risklerin ülke ekonomisine etkileri azalmaktadır. Sigorta eksperleri hasar maliyetlerinin minimize edilmesi konusunda yoğun mesai harcamakta, sektörde etkin rol oynamaktadırlar. Kayıpların azaltılması ve sigortalıların ekonomik yüklerinin giderilmesi ile kaybedilen işgücü, sermaye diğer kaynaklar ekonomiye kazandırılarak gelir dağılımı kısmen de olsa düzeltilebilmektedir.

Detaylı Bilgi...